Heijastin

30.10.2022

Taas  on syytä muistuttaa heijastimen käytöstä. Tämä pieni turvaväline on henkivakuutus, jonka avulla tulet nähdyksi huomattavasti aiemmin kuin ilman sitä.

Jätin tarkoituksella mainitsematta sanan halpa tuon henkivakuutuksen yhteydessä, sillä sitä heijastin ei enää mielestäni ole. Halpa se olisi jos sen saisi eurolla tai alle, mutta nykyisin heijastimien hinnat huitelevat useissa euroissa, usein lähempänä kymmentä euroa. Tämä voi muodostua kynnyskysymykseksi heijastimen hankinnassa. Se on erittäin huolestuttava asia, sillä heijastimen avulla voidaan ennaltaehkäistä huomattava määrä pimeällä tapahtuvia jalankulkijoiden onnettomuuksia.

Kouluissa jaettavat heijastimet ovat tai olisivat erinomainen tapa saavuttaa suuri kohderyhmä heijastimen tarvitsijoita. On vain huolehdittava siitä ettei jaeta susirumia. Silloin ne jäävät käyttämättä. Voisin kuvitella, että käden ympärille napautettavat slapwrap -heijastimet tulisivat helpommin käyttöön samoin kuin esimerkiksi reppuun kiinnitettävät strap -heijastimet, kuin perinteiset narussa killuvat muoviheijastimet. Nyt on tullut markkinoille myös heijastasta materiaalista tehtyjä vaatekappaleita, ainakin pipoja, takkeja ja hanskoja. Hyvä idea jos vain ihmiset ottavat omakseen.

Monelle lapselle ja nuorelle on "noloa" käyttää heijastinta, jolloin heijastimen ulkonäöllä on väliä. Heijastimia olisi hyvä olla saatavilla kouluissa jatkuvasti. Yrityksen voisivat sponsoroida vapaasti niitä omalla logollaan, vaikka kouluissa tapahtuva markkinointi on sinänsä kyseenalaista.

Onneksi monissa ulkoiluvaatteissa on heijastavaa materiaalia ommeltuna valmiiksi tuotteisiin. Heijastimissa on kuitenkin erilaisia luokituksia heijastavuuden mukaan, joten pelkästään vaatteissa oleviin heijastimiin ei kannata luottaa. Lisänä kannattaa olla irtoheijastimia tai heijastinliivit, mikäli liikkuu aktiivisesti pimeällä tai hämärässä.

Heijastimen ominaisuuksista on liikenneturvan sivuilla hyvä tietopaketti. Sinne pääsee tästä.

Laitan vielä linkkinä liikenneturvan sivuilta poimitun videon, joka havainnollistaa hyvin jalakulkijan näkyvyyttä heijastimen kanssa ja ilman. Erityisesti pidin itse videon jalankulkijan rennosta kävelytyylistä.

Perinteinen heijastin ei välttämättä ole enää lasten ja nuorten mieleen. Siksi heijastimen ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomiota ja kuunnella käyttäjää. Heijastimesta ei ole mitään hyötyä eteisen laatikossa. Kyllä se heijastin parantaa aikuisenkin näkyvyyttä. Kyse on enemmän asian tiedostamisesta ja asenteesta.


Mallia susiruma, vai nykynuorten suosikki?