Varo liukastumista

25.03.2023

Lämpötila sahaa pakkasen ja lämpöasteiden välillä. On taas se hetki kun ensiapuun tulvii väkeä ruhjevammoineen. Osa niistä olisi kuitenkin vältettävissä. Tässä muutama ohje liukastumisvammojen ennaltaehkäisyyn ulkona.


1. Kiire pois. Mitä nopeammin yrität liikkua, sitä suurempi riski on menettää pito. Vaikka banaaninkuoriliukastuminen on näyttävä tapa saada huomiota, se ei välttämättä ole paras. Yleensä sen seurauksena koskee.

2. Katso missä liikut. Niin, älä tuijota sitä kännykkää. Erityisen petollista on kun liukkaalle pinnalle on satanut uutta lunta. Uuden lumen alla voi olla todella liukasta. 

3. Osta nastakengät. Niillä voi estää monta liukastumista. Muutamalla kympillä saat toimivat nastakengät, vaikkakaan eivät ne ehkä ole ne kaikista muodikkaimmat.

4. Budjettiversio nastakengistä on ostaa liukuesteet kenkiin. Ne ovat yleensä vielä rumemmat kuin nastakengät, mutta ajavat asiansa.

5. Valitse valaistu, hiekoitettu tai sulana oleva reitti. Vaikka joutuisitkin kiertämään hiukan on se kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ensiavussa kököttäminen. Vaikka reitti näyttäisi olevan hiekoitettu hiekka voi olla jään sisällä. Lämpimän päivän aikana hiekka lämpenee ja uppoaa jään ja lumen sisälle. 

6. Jos sinulla on nastakengät tai liukuesteet, kulje varovasti sisätiloissa, sillä nastat ovat liukkaat kovalla lattialla. Puhumattakaan siitä mitä puoliso tuumaa jos tepastelet niillä juuri uusitulla parketilla. Se ei ole enää sen arvoista. Helpointa on tietysti ottaa nastakengät tai liukuesteet pois sisällä. 

7. Kulje tien sivussa lumen päällä. Siellä on usein vähemmän liukasta.

Eli ennakointi on tässäkin se suuri salaisuus. Mieti ensin ja tee vasta sitten. Sillä tavoin voit välttää monta ikävää tilannetta.