Rahaa roskasta

10.03.2023

Tämän päivän Hesarissa oli mielenkiintoinen juttu sovelluksesta, jonka avulla voi tienata rahaa kierrättämällä tuotteiden pakkauksia. Sovellus on nimeltään Bower, ja se näyttää löytyvän sekä android että omenamaailman sovelluksena. Ja minulla ei ole mitään kytköksiä tähän, tai ylipäänsä mihinkään muuhunkaan firmaan. Eli tämä ei ole mikään maksettu mainos. Ajattelin vaan nostaa tämän sovelluksen tätä kautta tietoisuuteen, sillä varautuminen ja ekologisuus kulkevat usein käsi kädessä. En ole itse mikään kiihkoileva ituhippi tai ilmastofanaatikko, mutta asiat ovat tärkeitä elämän jatkumisen kannalta.

Sovelluksen idea on lyhyesti siinä, että skannataan viivakoodeja pakkauksista ja kierrätetään ne sitten asianmukaisesti kierrätyspisteisiin, jonka jälkeen siitä saa pistesysteemin mukaisen korvauksen. Bower rahoittaa toimintansa yrityksiltä saatavilla rahoilla. Tätä kirjoittaessa yhteistyökumppaneita oli 75. Tämä on siis näppärä keino yrityksille markkinoida itseään samalla. Win-win tilanne. Kaikki osapuolet saavat jotain, ja samalla jätteiden kierrätysaste paranee. Yhteistyössä olevien yritysten pakkauksista saa isomman korvauksen ja muiden kohdalla on päiväkohtaisia rajoituksia. Kierrätyksestä saatavia rahoja on myös mahdollisuus lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Tässä olisi hyvä mahdollisuus opettaa myös perheen lapsille kierrätystä. Tehdään vaikka viikkorahasta provisioperusteinen. Eli mitä enemmän skannaat ja kierrätät, sitä enemmän saat viikkorahaa. Taas kaikki voittavat ja lapset oppivat samalla kierrätyksestä ja ekologisemmasta elämäntavasta. Ei siis millään muotoa huono asia.

Tämänkaltaisia "pelillistäviä" sovelluksia voisi olla enemmänkin tarjolla. Ehkä niitä alkaa tulla hiljalleen enemmän. Eikä tämä taida viherpesun puolellekaan mennä, sillä tässä voi tehdä aidosti hyvää, olettaen että jätteen todella kierrätetään jäteastioista asianmukaisesti, eikä kaadeta kaikkea samaan kasaan jäteasemilla.