Otitko osaa varautumispäivään?

07.02.2023

Niin siis mihin? Tänään 7.2.2023 oli ensimmäinen valtakunnallinen varautumispäivä, joka järjestettiin SPEK:n toimesta. Mukana on paljon suuria toimijoita, mutta silti julkisuudessa tästä ei ole puhuttu juuri mitään. Mainostus on tapahtunut lähinnä nettisivujen tai somen kautta ja todennäköisesti mukana olevien järjestöjen sivuilla. Vain heidän sivuilla kävijät tai somessa seuraajat ovat olleet tietoisia tästä teemapäivästä.

Ongelma on siinä, että näkyvyys ei ole riittävä. Medianäkyvyys pitäisi tulla myös muiden kanavien kautta, kuten lehtijuttuina, radiossa, uutisissa ja kenties jopa mainoslehtisinä kotiin jaettuina. Tänään en nähnyt yhtään uutisjuttua aiheesta lehdissä tai televisiossa. Ehkä niitä on ollut jossain, mutta ainakaan minun silmiini ei osunut yhtään. 

Ideana on siis levittää varautumistietoisuutta ihmisille teemalla "varaudu edes vähän". No, se on kyllä toteutunut. Mutta ehkä hieman liiankin vähän. Tietoisuus tästä päivästä ei saavuttanut ihmisiä. Tehtäväksi annettiin jakaa tietoa varautumisesta ja linkittää sivua https://72tuntia.fi/. No, nyt olen oman osani tehnyt, ja vielä vähän päällekin.

Omalta osaltani olen jakanut varautumistietoisuutta Kotivara-kirjan mainoskampanjalla, jonka luonnollisesti maksan omasta pussistani - ja työpaikalla, järjestämällä oppilaille mahdollisuuden osallistua kotivara-teemapajaan lähiaikoina. Nämä ovat kuitenkin pelkkää näpertelyä ja niillä ei saavuteta suurten massojen tietoisuutta varautumisen merkityksestä. Eikä minulla ole siihen resursseja käytössä.

Olisi kuitenkin luullut, että SPEK olisi saanut enemmän näkyvyyttä. He ovat sentään viranomaistaho. Ehkä sitten ensi vuonna. Tämähän on vasta ensimmäinen kerta, joten siitä voi ottaa paljon oppia jatkossa. #varautumispäivä. Idea on kuitenkin hyvä.