Sähkökatkokset tulevat - oletko valmis?

05.12.2022

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kiertävät sähkökatkot saattavat realisoitua talven pakkasilla. Olkiluodon toiminnasta ei ole takeita ja sitä rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa. Sähkön saanti ulkomailtakaan ei ole taattua. Miten nämä sähkökatkokset vaikuttavat omaan arkeen ja kuinka niistä selviytyy pienimmän riesan tietä? Tässä pari ajatusta.

Ensiksikin pitää olla hereillä ja selvittää, milloin sähkökatkoksia on luvassa. Ne ajoittuvat kovien pakkaspäivien kulutuspiikkeihin, jolloin sähkön riittävyys on koetuksella. Todennäköisesti ne ajoittuvat juuri niihin aikoihin kun sähköä eniten tarvitsisi, eli juuri kun olet herännyt aamulla ja pitäisi keittää aamukahvit ja tehdä aamupalaa, sekä alkuillasta töiden jälkeen kun pitäisi alkaa tekemään ruokaa ja asettua kotiin. Eri lähteissä on mainittu eri kellonaikoja kulutushuippuihin, mutta yhteistä niille on juuri se, että ajoitus on juuri silloin kun sähköä tarvitsee aamulla ja alkuillasta. Kuinka siis siirtää sähkön tarvetta tai selvitä ilman sähköä?

Kuvitellaan nyt tavallinen arkiaamu kun pitäisi lähteä töihin. Pakkasta on mittarissa parikymmentä astetta tai enemmän ja aamutoimet ovat aluillaan. On vielä pimeää tai hämärää ja valokytkimestä painamalla ei tapahdukaan mitään. Mistä saa valoa? Todennäköisesti sinulla on se jo kädessäsi, kännykkä, siitä saa valoa vessassa käyntiin. Mutta, vessaahan saa vetää vain kerran ja muu perhekin on jonossa. Nyt ei voi hienostella. Muidenkin pitää tehdä tarpeet samaan pönttöön ja vetää tuotokset alas vasta sitten. Sitten vain toivotaan, että viemärit vetävät, ettei alakerran asukas saa haisevaa yllätystä viemäristään. Tämäkin riski on olemassa jos pääviemärit toimivat sähköpumppujen avulla eikä varasysteemejä ole.

Seuraava jännityshetki on kun avaa vesihanan käsien pesua varten - toimiiko? Ei joka paikassa. Olisiko sittenkin pitänyt ottaa illalla vettä kanisteriin? Vessareissun jälkeen pitäisi käydä suihkussa. Toimiiko vesi sielläkään? Jos toimii, niin hyvä niin. Jos ei, niin ei auta kuin haista tänään. Ei se niin vakavaa ole. 

Sitten onkin aika kömpiä keittiöön aamupalan tekoon. Jääkaapissa ei toimi edes valo, toivottavasti siellä on jotain muuta täytettä. Kahviakin tekisi mieli ja aamupuuroa. Milläs teet kun ei ole sähköä? Jossain varaston perukoillahan oli se vanha retkikeitin ... Onkohan siihen polttoainetta, ja missähän sekin on? Ai niin, oliko sitä vettä? 

Jos aamutoimista on selvinnyt, niin seuraava jännitysmomentti on käynnistyykö auto? Tai sitä ennen voi olla myös seikkailu pimeässä rappukäytävässä ja pihalla. Sähköä ei tullutkaan auton lämmitystä varten. Sähköautoilijat saavat jännittää ehtikö akku latautua päivän ajoja varten. Tulisipa jo vetyautot.

Töissä odottaakin taas uudet yllätysmomentit. Kuinka työpaikoilla on varauduttu sähkökatkoksiin ja pystyykö töitä edes tekemään kun olemme niin sähköriippuvaisia joka paikassa. Kaupat eivät toimi kun kassakoneet eivät saa virtaa, tehtaat eivät pyöri ilman sähköä, tietoliikenne ei luultavasti toimi, apteekit, bensa-asemat, tietotyöläiset jne. Onko kaikki mietittynä? Olemme eläneet  pumpulissa ilman vakavia häiriötilanteita kymmeniä vuosia. Nyt on aika kohdata todellisuus kun kaikki ei välttämättä toimikaan siten kuin olemme tottuneet. Tämä on hyvä herätys suomalaiselle yhteiskunnalle. Olisiko sittenkin kannattanut hankkiutua energiaomavaraiseksi jo silloin kun mitään uhkakuvia ei ollut näkyvillä? No ehkäpä tämä pikkusiperia opettaa jotakin jatkoa varten. Näitä voi miettiä siinä sähkökatkon loppua odotellessa. Eihän tämän pitänyt kestää kuin pari tuntia, ja silti kaikki on sekaisin.

Työpäivä on ohi ja pitäisi mennä kotiin ruoanlaittoon. Ei mutta ... kohtahan on se uusi sähkökatko tulossa. Vieläköhän ehtisi käydä kaupassa ostamassa hanallisen vesikanisterin ja polttoainetta retkikeittimeen. Vessaongelmakin pitäisi ratkaista jotenkin. Halvimmalla pääsisi jos rakentaisi ison "potan" 20l ämpäristä (joita ei muuten löydy joka kaupasta), joustavasta eristeputkesta ja pienistä jätesäkeistä. Kemiallinen wc on myös oiva ratkaisu. Mutta kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä ostamassa niitä. Ne loppuvat hyvin äkkiä kaupoista kun todellinen tarve tulee.

Huomennakin on luvassa samanlainen pakkaspäivä. Mitähän sitä tekisi sitten ruoaksi, niin ja MITEN? Taitaa mennä soppalinjalle, on helpointa. Olikos meillä sitä retkikeittimeen sopivaa isompaa kattilaa? Mitenhän sitä hoitaisi tiskit? Kertakäyttöastiat voisi olla hyvä idea tähän tilapäiskäyttöön. Ja pitäsihän sitä käydä vielä vessassakin illalla - koko perheen. Entäs jos hätä tuleekin sähköttömään aikaan? Jos kaikille tulee yhtäaikaa iso hätä riittääkö pöntön kapasiteetti? Huh, onneksi osan noista voi siirtää siihen kun sähköt toimivat. Pari voileipää välipalaksi ja  syödään sitten myöhemmin iltaruoka kun taas on virtaa saatavilla.

Kauppa on onneksi vielä auki. Pitää ostaa samalla pullovettä. Ei, mutta hyllythän ovat tyhjiä, mitenkäs se nyt noin pääsi käymään? No, onneksi se vesikanisteri sentään löytyi. Mahtaakohan riittää kaikille halukkaille? Saattaa myös retkikeitinten polttoaineet olla kohta kortilla. Kaupatkin ovat luultavasti kiinni sähkökatkojen aikaan, eihän heillä ole enää nykyisin keinoja rahastaa ihmisiä ilman sähköisiä kassakoneita. Ja kuka sitä nyt pimeässä kaupassa kulkisi. Myymälävarkaiden paratiisi.

Voisikohan sitä jotenkin siirtää tuota sähköntarvetta? Se olisi helpoin ratkaisu. Ehkäpä illalla voisi keittää termospulloon vettä valmiiksi ja tehdä pikapuuron tai pikakahvin aamulla. Tosi nopeaa ja näppärää, vaikka eihän se maku olekaan yhtä hyvä. No, kyllä sen kestää, eihän tämä ole kuin tilapäistä. Toista se on Ukrainassa nyt. Siellä vaaditaan jo huomattavasti enemmän ihmisiltä. Mitenkähän ne siellä pärjäävät koko talven kun suomalaiset kaipaavat talvisodan henkeä jo nyt parin tunnin sähkökatkosten takia?

Suurimmat ongelmat tulevat kodeissa olemaan ruuanlaiton ja wc:n käytön organisointi. Parissa tunnissa ei kenenkään talo kylmene sietämättömän kylmäksi. Valaistus on helppo järjestää, jos vain on ajatellut asiaa etukäteen. Työpaikoilla on sitten omat ongelmansa joista osa on ratkaistavissa, osa ei. Kaikkia nykyajan töitä ei voi tehdä ilman sähköä. Olemmeko ajaneet itse käärmeen piippuun? Kuinka ne ovat ennen pärjänneet ilman sähköä?