Sähkönsiirrossakin voi säästää

08.01.2023

Tutkiskelin pari kuukautta sitten omia sähkölaskujani. Asun 1½ kerroksisessa 200 neliöisessä sähkölämmitteisessä omakotitalossa ja vuosikulutus on luokkaa 16-17 000 kWh. Minulla on leivinuuni ja puukiuas sekä lämpöpumput molemmissa kerroksissa. Lattialämmitys on varaavalla 15 cm betonilaatalla. Tänä talvena leivinuunia on lämmitetty vähintään pari kertaa viikossa. Yli kymmenen asteen pakkasilla päivittäin. Aurinkopaneelit (10 kpl) leikkaavat vuosikulutusta noin 2300 kWh. Tätä olisi varaa nostaa vielä kuudella paneelilla, jotta kaikki hyöty saataisiin irti invertteristä.

Sähkösopimukseni on kiinteällä kahden vuoden sopimuksella 14.39 snt/kWh. Eli ei mikään halpa, mutta ei myöskään järkyttävän kallis. Veikkaan jääväni tappiolle pörssisähköön verrattuna parin vuoden aikajänteellä, mutta tiedänpähän ainakin millaisiin sähkölaskuihin varautua. Laitan ympäri vuoden kuukausittain tietyn summan syrjään sähkölaskuja varten eri tilille, josta sitten maksan laskut. Näin talvikuukausien isot sähkölaskut eivät horjuta kuukausittaista kokonaisbudjettia.

Sähkönsiirtoa on pidetty sellaisena, jonka kustannuksiin ei voi itse vaikuttaa, MUTTA ... Kannattaa tarkistaa oma sähkönsiirtosopimus ja lukea se tarkemmin. Itse huomasin, että myös sähkönsiirtohinta vaihtelee vuorokaudenajan ja vuodenajan mukaan. Tämä on se keino, jolla sähkönsiirrossa voi säästää.

Vaikka minulla on kiinteähintainen sähkösopimus, niin se ei koske sähkönsiirtoa. Sähkönsiirto on edelleen aika- ja vuodenaikaperusteinen. Eli vaikka kuvittelisi, että kiinteähintainen sähkösopimus on koko ajan samanhintainen, näin ei kuitenkaan ole. Kannattaa tarkistaa oma sähkönsiirtosopimus. Itselläni ero on yli kolminkertainen sähkönsiirtohinnassa eri aikoina! Kannattaa siis ajoittaa lattialämmitys ja lämminvesivaraajan lämmitys yöaikaan, kuten olen tehnyt tähänkin asti. Kokonaiskuluissa säästää, vaikka sähkö onkin "kiinteähintaista".